Despre o carte: Ligurda (autor necunoscut)

Am citit aceasta carte de doua ori, dar nu stiu cu exactitate cine este autorul si nici nu cred ca mai are relevanta, acum.

Mi s-a parut extraordinara. In general imi plac cartile care provoaca si te scot din limitele impuse, in cazul de fata din ortodoxism. Cu siguranta, ultraortodoxii vor avea ceva impotriva acestei carti si o vor considera o blasfemie. Nu militez pentru, ci spun doar atat: si daca?!

Fiecare e liber sa citeasca ceea ce doreste si sa traga propriile concluzii.

Mi-a placut cum e scrisa, m-a pus pe ganduri si cu siguranta va veni un moment in viata mea in care o voi reciti. Daca sunteti deschisi si spre altceva, daca doriti sa cititi o carte care provoaca v-o recomand.

Ligurda vorbeste despre viata nestiuta a lui Iisus Hristos.

 

“In cel de-al patrulea an (1976), in timp ce «ardeam» normal la masa de lucru, pe la ora 1 noaptea, inaintea ochilor mei a aparut un barbat imbracat intr-un costum aparte. Si el era «in flacari». Statea la o masa, ca si mine, cu mana dreapta isi rezema capul, iar cu degetul mare batea tactul unui cant pe care nu-l auzeam. S-a uitat la mine lung, serios… si mi-a spus poruncitor: «Canta!».

Densi venea din cand in cand la mine, sa-mi povesteasca despre lumea unde el traia. Era chiar din «cetatea flacarilor», numita OPAL. Totdeauna ma punea sa-i cant… si asta faceam… ii cantam tema introductiva din simfonia a doua de Johanes Brahms. Apoi, intram in subiect.

Dupa ce am inteles oarecum tainele lumii din care venea, am indraznit sa-l intreb daca el a fost vreodata pe Pamant. Mi-a spus ca fusese de doua ori. Prima data in Egipt, fiind ucenicul Marelui Trimis Iisus, purtand numele de Ioan. A doua oara, cu opt secole mai tarziu, in Bizant, fiind Maxim Marturisitorul, cel ce descifrase drumul catre Universul Launtric si initiase cultul inchinatorilor la «Frumusetea Divina».

Daca Densi ar fi avut corp pozitiv, material, ca mine, l-as fi imbratisat. Nu-l vedeam pe Densi decat cu ochii mintii. Am dorit din toata inima sa-mi povesteasca vietile lui pe Pamant. Ce taine ascundea iubirea dintre el si Iisus… pe cand era Ioan, ucenicul cel iubit? Doream sa aflu ce au invatat ei de la egipteni, de ce Iisus a venit in Egipt si cum de Ioan a avut acele viziuni apocaliptice? Mai doream sa aflu cum a reusit el sa descifreze, cand venise in Bizant, tehnica rugaciunii interioare si care erau in fond convingerile lui. Observasem in Filocalie cum Maxim Marturisitorul ascundea convingeri, evitand sa le formuleze cu claritate, poate pentru a nu intra in conflict cu autoritatile oficiale. Asa am ajuns sa-l rog mereu pe Densi sa-mi povesteasca viata lui pe Pamant.”

 

Inchei cu unul dintre citatele mele preferate din aceasta carte, cuvinte care ne invita la introspectie, la a ne privi cu adevarat superficialitatea si lipsa de profunzime caracteristica timpurilor in care traim.

 

“O, voi, egipteni curati la suflet si evlaviosi! O, voi, preoti egipteni sinceri, devotati si cucernici, de ce ati pierit? De ce ati dus odata cu voi credinciosia si intelepciunea voastra? De ce? Ce seaca e Lumea voastra de azi!… Ce uscata! Sunteti ca niste crengi uscate si lipsite deseva si rod! Frunzele sunt vestede si lipsite de vlaga. Nu aveti Lumina, pentru ca a disparut setea de Lumina!

O, HRIMIE, de ce ai incetat sa mai cobori in acest arid secol douazeci?… De ce?… De ce? Trezeste-te, secol al XX-lea! Desteleneste-ti brazda! Seaca-ti mlastinile si mocirlele in care te scalzi! Nu auzi trambitele cum suna? Nu auzi tragicul destin cum iti bate la portile natangului tau somn?

Va veni si vremea trezirii tale, dar atunci vei plange si te vei tangui de nedestoiniciile si uscaciunea ta! De setea ta blestemata dupa lux, confort si desfrau! Atunci sa te vad! Ce vei zice? Ce motive vei invoca? Cu ce argumente te vei justifica? Nu vei avea scuze, nu vei fi iertat! Vei fi pedepsit cu asprime! Vei fi osandit cu dreptate! Vei fi rusinat si azvarlit in intunericul cel mai din afara, caci nu ai cunoscut FOCUL ce ti-a fost adus de MARELE TRIMIS!”

One thought on “Despre o carte: Ligurda (autor necunoscut)

  1. Scriitorul George Vâsîi (un mistic exaltat, vezi autobiografia), care i-a stat alături mulţi ani Maicii Veronica ca soţ în acte, afirma că Sfântul Ioan Evanghelistul era de fapt spiritul Densi care comunica cu Maica Veronica (vezi mesajele publicate în cartea „Cercetări în lumea nevăzută”) şi tot el i-a dictat lui George cartea „Ligurda” ce ar cuprinde adevărata viaţă a lui Isus pe Pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *