Reteta de mantuire a parintelui Paisie Aghioritul pentru toti cei osteniti si impovarati

Limitati-va nevoile materiale pentru ca acestea creeaza poveri infricosatoare si nelinisti.

Nu ravniti la oamenii care au bani, confort, slava si putere, ci la cei care traiesc in virtute, intelepciune si dreapta credinta.

Nu cereti de la Dumnezeu lucruri care intaresc numai trupul, ci cereti, in primul rand, ceea ce este bun si folositor pentru suflet.

Schimbati-va viata, descoperiti sensul vietii, castigati timpul pe care l-ati pierdut in calatoria voastra de pana acum pe acest pamant.

Nu va incredeti in cugetul oamenilor lumesti.

Vindecati-va de bolile care domina in viata oamenilor care nu au invatat sa posteasca, sa se infraneze, sa se roage si sa nadajduiasca.

Nu deznadajduiti, Dumnezeu este pretutindeni si il iubeste pe om.

Taiati orice relatie cu raul, traiti liber, in acord cu voia lui Dumnezeu.

Aratati-va credinta si prin faptele dragostei fata de aproapele.

Hotarati-va, ce vreti mai mult: sa placeti lumii sau sa va intoarceti langa Dumnezeu.

Aproape toate problemele incep de la gura (de la felul in care vorbesti, adica) si de asemenea de la cat de mult depinzi de patimile tale.

Sa o iubesti pe sotia ta mai mult decat pe tine insuti. Cu faptele, nu cu vorbele. si sa nu-i vorbesti niciodata urat, fiindca de fiecare data limba ucide si distruge dragostea. De asemenea, sa luati aminte ca unii parinti ii rasfata pe copiii lor si le fac toate voile. si cand rasfeti prea mult pe copil, devine egoist si o va lua pe o cale stramba. Multi parinti au grija sa dea copiilor lor mai mult lucruri materiale. Aceasta este o greseala. Trupul are multe pofte materiale, dar viata scurta. Sufletul are vesnicie: alt drum, alta calatorie.

Sufletul nu sfarseste in pamant, ci la Dumnezeu. Astazi toti se ocupa de trup, iar nu de nevoile sufletului lor.
– Si care sunt nevoile sufletului, parinte?
– Iata, cum sa-ti zic? Nevoile sufletului sunt felurite. si bucuriile sufletului sunt altele decat cele ale trupului. Trupul usor il multumesti, sufletul nu. Daca ai bani si te duci intr-un magazin mare, trupul este multumit. Dar ce poti sa gasesti pentru sufletul tau intr-unul din magazinele acelea mari, cum le zice, supermarketuri, da. Sufletul are nevoie de alte lucruri. Sufletul are nevoie de pace, liniste, comunicare cu Dumnezeu. Pentru a se intretine trupul, este nevoie de bani si de painea cea de toate zilele, dar sufletul, pentru a se intretine, are nevoie de talanti dumnezeiesti: painea cea cereasca.

Parintele Paisie Aghioritul, pe numele de mirean Arsenie Eznepidis, s-a nascut la 25 iulie 1924, la Farasa, la cateva sute de kilometri de Cezareea. In jurul anului 1950 incep cautarile pentru intrarea in monahism. Ajunge la Sfantul Munte Athos, dar la rugamintea tatalui sau, revine in lume. In a doua sa calatorie la Muntele Athos, va lua hotararea de a ramane definitiv aici.

In anul 1953, ajunge la Sfanta Manastire Esfigmenu. Dupa un an este facut rasofor, primind numele de Averchie. Dupa trei ani pleaca la manastirea Filotheu. Aici a primit schima mica si numele de Paisie.

In 1958, se muta la Sfanta Manastire a Nasterii Maicii Domnului, la Stomio – Konita, unde a ramas pana in 1962. In anul 1962, a plecat in peninsula Sinai si a locuit la Chilia Sfintilor Galaction si Epistimi. In 1964, a revenit la Sfantul Munte si s-a stabilit la Schitul Ivironului, la Chilia Sfintilor Arhangheli. Atunci s-a legat si mai mult duhovniceste de sfantul staret Tihon, care vietuia la chilia Cinstita Cruce a Manastirii Stavronikita, unde a primit schima mare, la 11 ianuarie 1966.

Dupa o lunga sedere in spitalul Papanicolau, unde i-a fost extirpata o mare parte dintr-un plaman, a plecat spre Katunakia (1967). Aici s-a asezat la chilia unde vietuise un roman, Ipatie. In anul 1968 ajunge la manastirea Stavronikita. Aici va face o schimbare in ceea ce priveste modul de vietuire al obstei – va face trecerea acesteia de la viata idioritmica la cea chinoviala.

In martie 1969, dupa moartea duhovnicului sau, merge la chilia Sfanta Cruce. Aici vietuieste pana in anul 1979. Incepand cu anul 1988, starea de sanatate a parintelui Paisie s-a agravat. Paraseste pentru ultima oara Muntele Athos, pe 10 noiembrie 1993. In data de 4 februarie 1994 a fost operat la spitalul Theaghnio din Tesalonic si apoi a fost dus la manastirea „Sfantul Ioan Teologul“ de la Suroti pentru a fi ingrijit.

A trecut la cele vesnice pe 12 iulie 1994. Potrivit dorintei sale, a fost inmormantat la Sfanta Manastire a Sfantului Ioan Teologul de la Suroti (Tesalonic).

sfantul-cuvios-parinte-paisie-aghioritul-privind-in-sus

 

Poemul de pe mormantul parintelui Paisie Aghioritul:

 

„Aici s-a terminat viata mea,
Aici si rasuflarea mea.
Aici trupul mi se va ingropa,
Iar sufletul mi se va bucura.
Sfantul meu aici locuieste,
Iar aceasta ma cinsteste.
Si cred ca el se va milostivi
Si pe Izbavitorul Il va imblanzi,
Ca sufletul meu cel ticalos
Sa aiba alaturi pe Maica Domnului Hristos.”

 

 

 

 

 

Sursa: doxologia.ro, crestinortodox.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *