Parintele Ilarion Argatu (despre post)

Parintele Ilarion Argatu, supranumit “Sfantul Exorcist” a lasat in ortodoxie un gol urias, dar si trei fii care au mostenit din puterea si darurile sale: Parintele Alexandru (care slujeste la Boroaia in biserica ctitorita de tatal sau, unde se afla si moastele Parintelui Ilarion), Parintele Stefan (care slujeste in com. Slobozia Ciorasti din judetul Vrancea si care seamana in mod izbitor cu Parintele Ilarion) si preotul Ion Argatu (despre care nu stiu sa va spun nimic, dar care se pare ca ar fi la o manastire la muntele Athos).

In toate zilele de post Alexandru si Stefan se lupta cu entitatile de joasa frecventa spre binele semenilor lor, pastrand ritualul invatat de la tatal lor.
Parintele Ilarion a lasat numeroase invataturi pentru diverse trebuinte. Mai jos se regasesc sfaturile sale legate de ziua de luni.

Duhovnicul ii invata pe oamenii care ii cereau ajutorul sa tina cont de sfaturile sale si sa posteasca si lunea.

Pentru reusita, postul se face nemancand si neband nimic toata ziua. Pe langa abtinerea de la mancare, credinciosii erau invatati si ce rugaciuni sa citeasca.

“Luni se ajuneaza pentru ajutor la casatorie, reusita la examene, gasirea unui loc de munca, obtinerea de bunuri materiale, reusire la proces. Isntaresti postul cu rugaciuni, citind: «Acatistul Mantuitorului nostru Iisus Hristos» si «Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil» cu credinta ca Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, fiind capetenii de ingeri, vor trimite pe pamant pe ingeri sa lucreze pentru tine”, spunea parintele in cuvantarile sale.

Ce trebuie sa faci ca sa-si mearga bine, ca sa obtii un rezultat, postul negru se tine pana la ora 24.00 (sau macar sa te straduiesti si sa inveti sa postesti cate putin, pana ajungi la cel corect – cred eu – corect este sa postesti de seara cand te culci pana a doua zi la ora 24), e obligatoriu sa faci 40 de metanii si sa aprinzi 7 lumanari.

La fiecare metanie, se spune aceasta rugaciune:
„Doamne, iarta-mi pacatele mele si ale tuturor celor din casa mea, primeste nevrednica mea rugaciune si nevrednicul meu post si daruieste-mi….(aici spui dorinta pentru care tii postul). Dupa ce au ars complet cele 7 lumanari, spui si rugaciunea ta catre Sfintii Arhangheli: “Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si toti sfintii, duceti nevrednica mea rugaciune si nevrednicul meu post la Bunul Dumnezeu, pentru iertarea pacatelor mele, ale parintilor mei (pomenesti numele lor), ale sotului(sotiei) meu, ale copiilor mei, ale bunicilor si a tot neamul meu, a celor morti (pomenesti numele lor) si pentru….(aici spui dorinta pentru care faci postul si te rogi).”

La Manastirea Cernica, unde si-a petrecut ultimii 15 ani din viata, parintele a savarsit nenumarate exorcizari. Slujba de exorcizare incepea cu Acatistul Domnului Iisus Hristos si continua cu Sfanta Liturghie, cu Sfestania de sfintire a apei si cu Taina Sfantului Maslu. La sfirsit, parintele citea Moliftele Sfantului Vasile cel Mare si pe ale Sfantului Ioan Gura de Aur.

Imi doresc sa va fie de folos.

Sursa: online (necunoscuta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *