Filosofia hermetica

Din Egipt ne vin invataturile ezoterice fundamentale care au influentat filozofiile tuturor raselor de mai multe mii de ani. Toate tarile au imprumutat din doctrinele sale: India, Persia, Chaldeia, Media, China, Japonia, Siria, vechea Grecie, Roma si alte natiuni vechi au luat parte, liber, la banchetul cunoasterii pe care Hierofantii si Maistrii tarii lui Isis l-au oferit celor pregatiti sa se impartaseasca din culmea stiintei mistice si oculte dezvaluita de maistrii acestui vechi tinut. In Egipt se afla loja misticilor.

Prin portile templelor intrau neofiti si plecau adepti, maistri, hierofanti in toate colturile lumii. Printre acestia a fost si Hermes Trismegistul, tatal intelepciunii oculte, fondatorul astrologiei si alchimiei.

Detaliile vietii lui s-au pierdut. Mai multe tari isi disputa locul nasterii sale. Epoca sederii sale in Egipt care constituie ultima reincarnare pe aceasta planeta nu ne este cunoscuta actualmente. Se fixeaza in primele zile ale celor mai vechi dinastii egiptene, mult timp inainte de Moise. Autori competenti il considera contemporan cu Abraham. Unele traditii iudaice merg pina la a afirma ca Abraham chiar a acumulat de la Hermes o mare parte a cunostintelor sale mistice.

In anii care au urmat disparitiei sale de pe plan terestru, traditia raporteaza ca el a trait 300 de ani in carne. Egiptenii l-au zeificat si l-au numit Toth. Mai tirziu grecii il socotesc in numarul zeilor lor si il numesc Hermes – Zeul Intelepciunii.

Egiptenii i-au cinstit memoria zeci de secole, numindu-l „scriitorul zeilor”, dindu-i vechiul titlu de Trismegist, care inseamna „de trei ori mare”, “Marele Marilor”, “Mai mare decat toti Marii”. In toate tarile vechi, numele lui Hermes Trismegistul era egal cu „Fantana Intelepciunii”. Se foloseste cuvintul hermetic in sensul de „secret, inchis”, in sensul ca nimic nu-i poate scapa.

In primele zile ale antichitatii exista un numar anumit de doctrine secrete fundamentale ce se transmiteau de maestru la urechea elevului si care erau cunoscute sub numele de Kybalion. Sensul exact si semnificatia cuvantului s-a pierdut de mai multe secole. Principiile acesteia nu au fost scrise niciodata. Era o culegere de maxime, axiome si de precepte, care erau complet inteligibile pentru profani, insa pe care adeptii le intelegeau imediat ce le erau explicate.

Arta alchimiei hermetice da preponderenta Fortelor Mentale, mai mult decat elementelor materiale, unei transmutatii a unui fel de vibratii mentale, in vibratii de o alta natura, mai mult decat transformarea unui fel de metal in altul. Legenda „pietrei filozofale” capabile sa transforme in aur un metal de rind, nu era decat o alegorie a filozofiei hermetice, bine inteleasa numai de adeptii veritabilului hermetism.

Intre cuvintele Kybalionului se gasesc acestea: „sub pasii maestrului, urechile celor care sunt pregatiti sa inteleaga doctrina sa, sa se deschida cat mai mari” si „cand urechile elevului sunt gata sa asculte, atunci vin buzele pentru a le umple de intelepciune”.

Cind elevul va fi gata sa primeasca adevarul, atunci ii va veni aceasta carte. Aceasta-i Legea. Principiul hermetic al Cauzei si a Efectului sub aspectul de Lege a Atractiei va uni buzele si urechile, elevul si lucrarea.

 

Sapte principii hermetice

Principiile adevarului sunt in numar de sapte. Acela care le cunoaste si le intelege, poseda cheia magica care va deschide toate portile Templului, chiar inainte de a le atinge.

Cele sapte principii hermetice pe care se bazeaza intreaga filozofie hermetica, sunt urmatoarele:

1. Principiul mentalismului – „Totul este spirit; Universul este mental”. Kybalion.

2. Principiul corespondentei – „Ceea ce este sus, este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos, este ca si ceea ce este sus.” Kybalion.

3. Principiul vibratiei – „Nimic nu sta, totul se misca, totul vibreaza.” Kybalion.

4. Principiul polaritatii – „Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica insa de grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat neadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate.”Kybalion.

5. Principiul ritmului – „Totul se scurge inlauntru sau inafara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul: masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei de la stinga. Ritmul este constant.” Kybalion.

6. Principiul cauzei si efectului – „Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa; totul se intimpla conform legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa legii.” Kybalion.

7. Principiul genului (distinctiei) – „Este un gen in toate lucrurile; totul are principiile sale; masculin si feminin; genul se manifesta pe toate planurile.” Kybalion.

 

Sursa: Kybalion – Studiu asupra filozofiei ermetice a vechiului Egipt si a vechii Elade de trei initiati, Traducere de Andrei Durville

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *